Fundraisers – Raise for the Challenge

Samen met de Grote Clubactie heeft Whise een uniek project opgezet: Fundraisers. Het programma koppelt een frisse manier van werven van geld en middelen aan betrokkenheid van jonge mensen bij hun club. Fundraising is een blijvende uitdaging voor veel verenigingen. Het wordt vaak gezien als saai, stoffig en moeilijk. Leden zijn niet snel gemotiveerd om te gaan ‘bedelen’ voor geld. De Grote Clubactie wil hier verandering in brengen. Aan Whise de vraag om hier een succesformule voor te creëren.

Frank Molkenboer, directeur: “De Nationale Stichting Grote Clubactie zet zich al 45 jaar in voor een financieel gezond verenigingsleven. Naast de succesformule “De Grote Clubactie Loterij” merkten zij dat er bij verenigingen behoefte was aan begeleiding bij een structurele aanpak voor “meer geld voor de club”. Hulp bij hoe je wat grotere geldbedragen kunt ophalen dan gemiddeld met de Clubactie Loterij gerealiseerd worden. Door het Fundraisers programma te ontwikkelen samen met Whise kunnen verenigingen jong volwassenen betrekken bij deze vorm van fondswerving.

Het draait bij het Fundraisers programma allemaal om het in stelling brengen van enthousiaste clubleden. Deze studenten en starters staan vaak te springen om aan de slag te gaan, ervaring op te doen. Met de juiste kennis en kunde kunnen zij hun club snel naar een hoger niveau tillen.

Twee vliegen in één klap

Natuurlijk is het belangrijk ze daarvoor meer te betrekken bij de uitdagingen waar hun vereniging voor staat. Fundraisers leidt ze daarom actief op in het werven van (financiële) middelen. En dan is het aan de club om een platform te bieden aan deze jonge talenten.

Naast een boost voor de club, is het een kickstart voor hun eigen toekomst. De kennis, vaardigheden en ervaring die ze op doen zijn bijzonder waardevol in hun toekomstige loopbaan. En zo kan de club eindelijk ambities waarmaken die al lang op de plank liggen.

Het programma heeft als uitdaging serieuze bedragen binnen te halen, voor serieuze clubambities. Samen met het clubbestuur werken de studenten en starters in het Fundraisers programma aan een doordacht plan. Doelgericht, professioneel en snel.

Effectiviteit testen in pilot

Om te zien hoe effectief het samen opgezette programma is, startten Whise en de Grote Clubactie met een pilot. Rutger Wiltvank is student SPECO Sportmarketing en clublid bij voetbalvereniging DETO Twenterand. Annemiek de Bont is clublid/trainer/commissielid bij Korfbalvereniging DKB uit Best. Zij deden beiden mee met de pilot en zijn erg enthousiast.

Omdat haar vereniging er financieel niet best voor stond, wilde Annemiek graag deelnemen aan de pilot: “En ik overtuigde nog 3 enthousiaste leeftijdsgenoten bij de club om mee te doen. Eerste stap als nieuwbakken Fundraisers was om tafel gaan met Whise en het clubbestuur. Na het besluit om mee te doen, bepaalden we ons doel. Dit was voor onze club vrij gemakkelijk; vanaf seizoen 2017-2018 zouden we structureel €6.000 tekortkomen in onze begroting om jaarrond te kunnen sporten.”

Ook Rutger had al snel een doel voor ogen: “Ik zie de potentie bij onze vereniging en merk dat er op marketing/sponsoring-gebied nog wel wat te halen valt. Ik ben er tijdens mijn opleiding dagelijks mee bezig. Ons doel is om een nieuw terras te bouwen naast ons hoofdveld, zodat iedereen ook in de zomer kan genieten van een mooie wedstrijd. Op deze manier willen wij al onze betrokkenen graag iets teruggeven.”

Pragmatische aanpak en input van collega’s

Zowel Annemiek als Rutger konden de trainingen van het Fundraisers programma direct toepassen.

Annemiek: “Whise organiseerde ‘theorie-avonden’, de inhoud was direct te vertalen naar de praktijk. Ook de constante feedback over de methodiek, het nut van de theorie, de ondersteunende materialen en de planning was erg fijn.”

Rutger beaamt dat je door de aanpak dicht bij de belangen van je vereniging kunt blijven: “Het fijne aan deze aanpak vond ik, dat je vanuit de (logische) theorie heel makkelijk kunt schakelen naar de praktijk. Ook namen we overal uitgebreid de tijd voor, waardoor iedereen de stappen gemakkelijk, maar vooral goed kon toepassen op zijn/haar doel.”

In de pilot verbond Whise de verenigingen die meededen met elkaar tijdens speciale bijeenkomsten. De Fundraisers konden op die manier hun ervaringen delen én input van elkaar gebruiken voor hun eigen doel. “Ik leefde zelf erg mee met de issues bij de andere verenigingen en dacht volop mee over oplossingen. Andersom gebeurde dat uiteraard ook. Dat hielp mij om weer een stap verder te komen”, vertelt Rutger.

“En ook Whise en de Grote Clubactie dachten mee over oplossingen”, vult Annemiek aan. Ze heeft één kritische noot: “Wij zijn een familieclub met nog geen 200 leden. Daarom richtten we ons meer op de betrokkenheid van de eigen leden en minder op het werven van grote commerciële sponsorpartijen dan de andere deelnemende verenigingen.”

Veelbelovende resultaten

Voor Annemiek en DKB was het Fundraisers programma vóór de zomer afgelopen. Maar ook daarna hebben ze een aantal keer bij elkaar gezeten om de plannen verder te concretiseren. Annemiek: “Voor de Club van 50, Grote Clubactie, Statiegeldflessen-actie en ‘gewone sponsoring’ lag voor de zomervakantie een compleet plan van aanpak klaar. Met een snelle, simpele statiegeldflessen-actie lieten we alle leden ervaren dat er wat ging gebeuren en dat we hulp hard nodig hebben. Nu de competitie is gestart rollen we de andere plannen uit, met de juiste mensen en een doordacht plan.”

Ook Rutger heeft alle vertrouwen in de plannen: “Voor de zomer werden de eerste presentaties gegeven op de club. Iedereen is erg enthousiast en ziet potentie in het terras. Alleen over de technische uitvoering zijn we nog aan het sparren. En over de timing; gaan we er nu al mee aan de slag of bouwen we het rustig op voor volgend jaar? Ik heb er in ieder geval het volste vertrouwen in!”

Fundraisers programma is klaar voor de start!

Nu de pilot goed is verlopen, staat Whise en de Grote Clubactie niets meer in de weg om het Fundraisers programma verder te ontwikkelen en nieuwe clubs te laten meedoen. Op 12 december 2017 is de introductiebijeenkomst voor een nieuwe pilot, waar 10 verenigingen aan mee kunnen doen. Meer informatie is te vinden op www.fundraisers.nl; hier kun je je club ook aanmelden.

Met een warme aanbeveling van Rutger en Annemiek: “Het was vanaf het begin al erg persoonlijk, met een heldere uitleg, duidelijk gestructureerde colleges en dezelfde vaste mensen. Dit gaf alle Fundraisers een fijn, vertrouwd beeld. Je wist wat je kon verwachten. Ook hebben we veel herhaald, waardoor ons verhaal steeds verder werd aangescherpt”, vertelt Rutger. “Ik vond het erg fijn samenwerken met de mensen van de Grote Club en Whise. Ze zijn er echt voor jou, niet voor zichzelf.”