Sport P.A.’s in opleiding

Een sportieve activiteit organiseren en begeleiden. Dat kunnen jongeren nadat ze het Sport P.A.-programma (Professional Assistant) hebben gevolgd. Het Hoenderloo College is er dit voorjaar mee begonnen. John (18) en Denny (15) zijn supertrots dat ze mogen meedoen. Het liefst dragen ze het officiële tenue dat erbij hoort elke dag. “Ik vind het vrij logisch dat ik hiervoor geselecteerd ben”, meent John. “Mijn inzet bij gym is altijd groot. En ik wil later sportdocent worden, dus Sport P.A. past echt bij mij.”

Maar ook met andere ambities ben je welkom bij Sport P.A., het sportstimuleringsproject van Special Heroes voor jongeren van 15-19 jaar in het speciaal onderwijs. “De nadruk van het programma ligt op het versterken van talent, participatie en het vergroten van zelfvertrouwen. Met als doel dat ze het geleerde kunnen overbrengen op anderen”, vertelt Edgar Koster, sportdocent bij het Hoenderloo College. “De vaardigheden die leerlingen zich tijdens de cursus eigen maken, komen van pas op school, binnen een sportclub en bij toekomstig werk. Maar ook bij hun behandeling.”

Praatje-Plaatje-Daadje

Het lesprogramma van de cursus ‘Ik ben P.A.’ duurt zestien weken. Tijdens de eerste acht weken starten de deelnemers hun Sport P.A.-uur met een korte theoretische instructie, om aansluitend het geleerde in de sportzaal in praktijk te brengen. In de lessen besteden de docenten onder meer aandacht aan lesvoorbereiding, lesopbouw, lesgeven, evalueren, omgang met de doelgroep en presentatie. “We leren Praatje-Plaatje-Daadje”, verduidelijkt Denny. “Eerst leg je iets gewoon uit. Als het nodig is dan verduidelijk je het met plaatjes. En daarna doe je het natuurlijk voor.”

Tijd vergeten

De voorbeeldfunctie die Denny heeft als Sport P.A., laat hem gloeien van trots. Hij heeft geen ambities in de sportwereld, maar wil andere leerlingen wel graag laten zien welke deuren er opengaan als je het lesprogramma volgt. “Want”, zo legt hij uit: “Door hieraan mee te doen, komen ook andere dingen bij mij tot bloei.” Ook John is enorm enthousiast over de nieuwe kans die het Hoenderloo College hem biedt. “Het geven van sportlessen vind ik sowieso hartstikke leuk. Ik hoop te leren hoe ik minder enthousiaste leerlingen kan motiveren om aan sport te doen. Later wil ik als sportdocent mijn leerlingen namelijk meegeven dat sport leuk is voor iedereen”, vertelt hij. Alleen het plannen van de lessen vindt John soms nog lastig. “Dan zit ik zelf zo in het spel, dat ik in mijn enthousiasme de tijd vergeet”, bekent hij. Maar ook aan dat aspect wordt tijdens het eerste deel van het Sport P.A.-curriculum gewerkt.

Praktijkstage

Na de eerste acht cursusweken op school en het behalen van de eindopdracht, volgt er een praktijkstage. Die kan zowel intern, als bij een buitenschoolse sportorganisatie plaatsvinden. De Sport P.A.’s ondersteunen tijdens deze periode sportlessen/trainingen en verzorgen ook zelfstandig een aantal lesonderdelen. Na de praktijkstage ontvangen de deelnemers een certificaat, wat het behaalde resultaat nog eens dubbel onderstreept. “Voor sommige jongeren is dit de eerste echte succeservaring uit hun schoolcarrière”, weet sportdocent Edgar. “En dat is zó belangrijk. Het Sport P.A.-programma kan dus de ultieme motivatie zijn om (weer) naar school te gaan.”

Verschillende scholen van Pluryn doen mee met het door de Rabobank Foundation gefinancierde Sport P.A.-programma van Special Heroes. Het Hoenderloo College en Kristallis zijn inmiddels gestart. Na de zomervakantie volgen ook de Tarcisiusschool en het Vierbeek College, op het terrein van Jan Pieter Heije.

Uit: Sterk! juni 2017, uitgave van Pluryn