Zie jij de financiële waarde?

hoe verantwoorden we samen één interventie?

Verschillende maatschappelijke organisaties in Eindhoven zetten zich in voor kwetsbare inwoners, maar het is onduidelijk of deze inzet ook daadwerkelijk helpt en of de subsidies die de organisaties ontvangen efficiënt worden ingezet. Daarom zijn deze organisaties samen met de gemeente Eindhoven aan de slag gegaan met impactgericht subsidiëren en het meten van sociale winst en waarde. Met het Social Profit Canvas hebben zij in een reeks sessies hun gezamenlijke ambitie en doelen op het thema eenzaamheid gedefinieerd en een herschreven subsidiegids ontwikkeld waar alle belanghebbenden zich in kunnen vinden.

Navigeer met behulp van de pijlen door ons canvas:

het vraagstuk vanuit de samenleving

In Eindhoven zijn er vele maatschappelijke organisaties die zich inzetten tegen eenzaamheid onder verschillende doelgroepen, zoals ouderen, daklozen en vluchtelingen. Echter, ondanks deze diversiteit en de goede intenties, is er momenteel nog onvoldoende samenwerking tussen deze organisaties. Dit leidt tot overlappingen in activiteiten, gebrek aan afstemming en versnippering van subsidies. Het wordt daardoor lastig voor de gemeente Eindhoven om te zien of de subsidies op de juiste plek terechtkomen en of ze de gewenste effecten sorteren.

Suus van Rooijen: ‘We wilden weten hoe de organisaties nu en in de toekomst willen bijdragen aan wat de stad nodig heef heeft. Daarnaast wilden we daar ook op kunnen sturen.

De case van de belanghebbende

Bijna 90.000 inwoners in Eindhoven voelen zich sociaal of emotioneel eenzaam. Bijna 9000 inwoners doen niet mee in de samenleving. De informele zorg organisaties; Stichting MEE, Stichting Present Eindhoven, Zelfhulpnetwerk, GGD en de Vrijwillige Hulpdienst Eindhoven hebben ieder hun eigen dienstverlening voor deze inwoners. 

Met als resultaat voor de inwoners:

  • Ze voelen zich gehoord en gezien. Kunnen hun verhaal kwijt bij iemand die de tijd voor ze heeft.
  • Ze weten de weg te vinden in regelingen. Weten de juiste vraag te stellen aan de juiste mensen.
  • Ze kunnen hun eigen netwerk inzetten. Meer eigen kracht en eigen regie om activiteiten te ondernemen.
  • Ze krijgen een nieuwe start. Een opgeruimd huis of administratie geeft rust en overzicht.

De vraag van de klant

De subsidiegidsen van voorgaande jaren bestonden bijvoorbeeld vooral uit te behalen percentages, groeicijfers van af-en toename van het aantal deelnemers. Eigenlijk was iedereen het er mee eens: Het waren indicatoren waar de gemeente niet goed mee kon sturen. En waarmee informele zorg organisaties niet konden aantonen dat ze goed werk hadden geleverd.

Hoe kunnen deze partijen samenwerken om structureler te sturen op sociale winst en waarde? Hoe kan de waarde van de interventies zichtbaar, meetbaar en verbeterbaar worden voor verschillende belanghebbenden? En misschien wel de belangrijkste:

Hoe kunnen we de subsidiegids samen herschrijven zodat we een beter effect realiseren voor de inwoners van Eindhoven?

Onze interventie

Om een goed antwoord te vinden op deze vragen zijn we samen met de verschillende organisaties om de tafel gegaan. In een aantal sessies hebben we met elkaar de gezamenlijke ambitie en doelen op het thema eenzaamheid gedefinieerd. We beschreven samen welke uitkomsten er nodig zijn voor wie, om impact te hebben op dit thema als collectief.

Conny Bareman: ‘Ik heb dit traject als heel boeiend ervaren. Door dit samen met onze subsidieverlener en de andere informele zorg organisaties te doorlopen ontstond wederzijds begrip. Je bouwt samen een goede relatie op en komt tot nieuwe inzichten.’

Met als directe resultaat

  • Samen met de gemeente Eindhoven het gesprek op inhoud voeren, los van de aantallen.
  • Wederzijds begrip tussen de subsidieverlener en de andere informele zorg organisaties.

Suus van Rooijen: ‘Het social profit traject heeft ons een goed inzicht gegeven wat we als gemeente van de partijen kunnen verwachten en andersom!’

Met als uitkomst

  • Werken vanuit een gemeenschappelijke taal tussen gemeente en informele zorg organisaties.
  • Weten we wat onze gewenste impact is en hoe we dit in de toekomst gaan monitoren.

Conny Bareman: ‘Door te werken met het Social Profit Canvas heb ik handvaten gekregen om te laten zien wat door ons toedoen tot stand komt.’

De impact op de samenleving

Door onze inzet is het voor de informele zorg organisaties en de gemeente Eindhoven inzichtelijker geworden welke positieve bijdrage zij leveren aan de inclusieve samenleving, waar iedereen aan kan meedoen.

Hierdoor zijn zij beter instaat om:

  • De informele zorg te organiseren, faciliteren en begeleiden aan mensen die dat nodig hebben.
  • Het vermogen van inwoners te versterken om met de fysieke, emotionele, verstandelijke, financiële en sociale uitdagingen in het leven om te gaan.
  • Beter aan te sluiten bij de behoeften van de stad en inwoners vroegtijdig kunnen helpen zodat duurdere zorg langer buiten beeld blijft.